Gebitscontrole
Een gebitscontrole is essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid bij uw paard. Tijdens de controle inspecteren we het gebit nauwkeurig om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren. Er wordt gekeken naar de snijtanden, kiezen, lagen, wangen, tong, verhemelte, keel,... en omvat het beoordelen van slijtagepatronen, controleren op scherpe randen, wondjes en het opsporen van tandziekten. Regelmatige controles helpen om ongemakken te voorkomen en dragen bij aan de algehele gezondheid van uw paard.
Door de grootte van een paardenmond is dit niet zo evident, buiten de snijtanden is er enkel een grote, donkere holte te zien. Een veilig en correct mondonderzoek wordt onder sedatie uitgevoerd. Hierbij krijgt het paard een lichte verdoving (ze blijven rechtstaan) waarbij ze in een ontspannen toestand kunnen onderzocht worden.
De mond wordt uitgespoeld om etensresten te verwijderen. Een sterke lichtbron is nodig om goed te kunnen werken. Tijdens het onderzoek worden er meerdere instrumenten zoals een spiegel, probes en indien nodig een orale camera gebruikt. Na het onderzoek wordt een diagnose en een aangepast behandelplan opgesteld. De onderhoudsbehandeling van een paardengebit bestaat uit het wegvijlen van scherpe punten op de kiezen en waar nodig de balans te herstellen. Dit doen we om het kauwpatroon te optimaliseren, wat de gezondheid van het paard alleen maar ten goede komt!
Na de behandeling mag het paard gedurende 2 uur niet eten tot de sedatie volledig is uitgewerkt.
Wanneer een paard een correct gebit heeft is een jaarlijkse controle aan te raden. Zo werkt u preventief om in de toekomst problemen te voorkomen.
Waarom een gebitscontrole
De tanden van paarden zijn heel verschillend tegenover die van mensen.
Paarden hebben doorheen de evolutie een gebit gekregen dat geschikt is om taai, vezelig voedsel te malen. Door deze maalfunctie slijten de tanden zelf ook af. De paardentand is zo opgebouwd om deze slijtage goed te doorstaan: boven het tandvlees zit de zichtbare kroon in de mond. Dit gedeelte wordt tijdens het eten afgeschuurd. Onder het tandvlees zit nog een groot gedeelte reservekroon. Het ligament rond de tanden trekt deze reservekroon uit de kaak om zo voldoende kroon in de mondholte te hebben. De tanden blijven als het ware ‘groeien’. Onderaan de reservekroon zitten de tandwortels. Zij bevatten de tandzenuwen. Een paard heeft wel degelijk gevoel in de tanden, bij ingrepen zoals extracties zal de tand zelf ook verdoofd worden.
Als de kiezen niet (meer) correct op elkaar aansluiten kunnen er gebitsafwijkingen ontstaan.
Deze verstoren het kauwpatroon en de natuurlijke evenwichtige slijtage van de kiezen, er gaan doorheen de jaren veranderingen plaatsvinden met mogelijks peridontitis, ontstoken tanden en ernstige problemen zoals verlies van tanden als gevolg.
Paarden zijn van nature prooidieren. Ze zullen altijd trachten te vermijden om zwakte te tonen, ze kunnen jaren rondlopen met een slecht gebit zonder klachten te vertonen. Wanneer ze dan uiteindelijk moeilijker eten/op gewicht blijven is het zeer moeilijk om dit vergevorderd proces aan te pakken. Vaak is het enkel nog mogelijk om met regelmatige behandelingen de problemen stabiel te houden. Een regelmatige preventieve behandeling vanaf de leeftijd van 3-4 jaar is aan te raden om mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Tandextractie
kan nodig zijn wanneer een tand ernstig beschadigd is of een infectie veroorzaakt. Bij Paardentandarts Anouk Beulen voeren we tandextracties met uiterste zorg en precisie uit om het comfort van uw paard te waarborgen. We gebruiken geavanceerde technieken om de procedure zo pijnloos mogelijk te maken en zorgen voor een spoedig herstel. Onze ervaring garandeert een veilige en efficiënte behandeling.
Bij tandextractie staat het welzijn van uw paard centraal. Onze ervaren dierenartsen voeren elke extractie uit met de grootste zorg en precisie, waarbij we streven naar een pijnloze ervaring en een spoedig herstel, zodat uw paard snel weer comfortabel is.
- Pijnloze procedure
- Veilige techniek
- Snelle hersteltijd
Gebitscorrectie
is gericht op het aanpassen van afwijkingen in de stand of vorm van de tanden. Dit kan nodig zijn om kauwproblemen op te lossen en verdere gebitsproblemen te voorkomen. Wij passen geavanceerde technieken toe om ervoor te zorgen dat uw paard een functioneel en comfortabel gebit heeft. Een correcte gebitsstand draagt bij aan een betere spijsvertering en algehele gezondheid.
Door te kiezen voor gebitscorrectie bij ons, verbetert u de algehele gezondheid en het welzijn van uw paard. Onze correctietechnieken zijn ontwikkeld om een functioneel en comfortabel gebit te garanderen, waardoor kauwproblemen effectief worden opgelost.
- Geavanceerde correctietechnieken
- Verbetert kauwfunctie
- Voorkomt toekomstige problemen
“De zorg en expertise van Anouk Beulen hebben een enorm positieve invloed gehad op het welzijn van mijn paard. Dankzij de professionele aanpak en de zorgvuldige behandelingen is mijn paard nu veel gelukkiger en gezonder.”
[Jan Jansen]